Tibeti Terrier Portál - Tibetan Terrier Portal - All about the tibetan terrier
 
Tibeti Terrier Portál   www.tibeti-terrier.hu     E-mail: info@tibeti-terrier.hu  
 
  English version    
  Hírek
   
  TIBETI TERRIER
  Standard
  Eredet, jellem
  Kiskutya vásárlás
  Gondozás
  Cikkek
  Fotóalbum
 
  TENYÉSZTÉS
  Tenyésztők
  Eladó kiskutyák
  Fedezőkanok
  Öröklődő betegségek
 
  FAJTAMENTÉS
  Tudnivalók
  Gazdikeresők
  Elveszett-talált
  Ivartalanítás
 
  KIÁLLÍTÁSOK
  Eredmények
  Naptár
  Tudnivalók
  Fotóalbum
  Egyéb események
 
  EGYEBEK
  Linkek
  Vendégkönyv
  Impresszum
 

 

 

TIBETI TERRIER KISKUTYA VÁSÁRLÁSA  
TARTALOM    (kattintson az elolvasni kívánt rész címére)  

 
 
   
MIÉRT A KUTYA?  

 
A kutya társ, segítség, öröm és felelősség. Aki kutyát vesz maga mellé, sokszor 10-15 évről kell döntsön, így nagyon alaposan át kell gondolnia, hogy valóban tudja-e biztosítani ennek feltételeit. A kutya figyelmet, törődést, szeretetet igényel, tartása kiadásokkal jár.
Egy pár momentum, amit feltétlenül érdemes átgondolni mielőtt a kutyatartás mellett döntenénk:
 

- Ahhoz, hogy kutyánk jól nevelt, kedves, probléma mentes társsá váljon, nekünk kell segítségére lennünk. Következetességgel és igény szerint külső segítséggel (tenyésztő, kutyaiskola) ez nem ördöngősség, de mindenképpen tudnunk kell, hogy egy 8-9 hetes kölyökkutya nem szobatiszta még, így előfordulnak balesetek. Felettébb játékos, de nem feltétlenül azokat a játékokat részesíti előnyben, amit mi választunk számára, ha óvatlanok vagyunk, megrághatja cipőnket, bútorunkat. Az első séta alkalmával nem biztos, hogy minden szavunkon csüngeni fog, egy felfedezésre váró világ nyílik ki előtte, részben a mi felelősségünk, hogy ebben a világban megtanuljon eligazodni és helyesen viselkedni. Tehát az első hónapokban érhetnek minket bosszúságok, amikre készülnünk kell, amiket tudnunk kell tolerálni.

 
 
- A lakásban tartott kutyák naponta legalább 3-szori sétát igényelnek, amiből egy mindenképpen a kutya mozgásigényének kielégítését is kell szolgálja, tehát szabadon futkározhat, játszhat. A kertben tartott kutyát is el kell vinni sétálni, mivel kertünk igen hamar ingerszegény területté válik számára. Kutyánk habitusától függően több-kevesebb időt kell szánnunk a közös játékra.
 
   
- Sokakról sajnos csak akkor derül ki, hogy szőrallergiában szenvednek, amikor már magukhoz vettek egy állatot. Kutyavásárlás előtt bizonyosodjunk meg róla, hogy családunkban senki sem allergiás a kutyaszőrre.
 
   
- Egy kutya hosszú évekre (akár 10-15 évre) szóló boldogság és felelősség. Gondoljuk át, hogy 10 év múlva is tudjuk-e biztosítani mindazt, ami most természetes? Bár sokan hátrahőkölnek egy-egy kiskutya árának hallatán, tudnunk kell, hogy a vételár csak töredéke annak, amit a későbbiekben kutyánkra kell fordítsunk. Számítanunk kell:
 
   
  • Állatorvosi költségekre (éves oltások, féregtelenítés, élősködők elleni szerek, esetleges betegségek, váratlanul fellépő és időskori problémák)
  • Takarmányozás költségeire (minőségi táp, házi koszt esetén hús, zöldségek, kiegészítők)
  • Felszerelés költségeire (nyakörv, póráz, ha szükséges szájkosár, fekhely, játékok, edények, szőrápolási kellékek..)
  • Panzióztatás költségére (amennyiben másképp nem megoldható kutyánk elhelyezése nyaralás, egyéb távollét alatt)
  • Kozmetikus költségeire (amennyiben nem magunk szeretnénk kutyánk szőrápolását elvégezni)
  • Kutyaiskola költségeire (nem feltétlenül szükséges, de ha elakadunk kutyánk nevelésében érdemes időben szakemberhez fordulni)
 
   

 

Tibeti Terrier Portál :: Minden jog fenntartva! :: babyboo 2006-2009