Tibeti Terrier Portál - Tibetan Terrier Portal - All about the tibetan terrier
 
Tibeti Terrier Portál   www.tibeti-terrier.hu     E-mail: info@tibeti-terrier.hu  
 
  English version    
  Hírek
   
  TIBETI TERRIER
  Standard
  Eredet, jellem
  Kiskutya vásárlás
  Gondozás
  Cikkek
  Fotóalbum
 
  TENYÉSZTÉS
  Tenyésztők
  Eladó kiskutyák
  Fedezőkanok
  Öröklődő betegségek
 
  FAJTAMENTÉS
  Tudnivalók
  Gazdikeresők
  Elveszett-talált
  Ivartalanítás
 
  KIÁLLÍTÁSOK
  Eredmények
  Naptár
  Tudnivalók
  Fotóalbum
  Egyéb események
 
  EGYEBEK
  Linkek
  Vendégkönyv
  Impresszum
 

 

 

TIBETI TERRIER KISKUTYA VÁSÁRLÁSA  
TARTALOM    (kattintson az elolvasni kívánt rész címére)  

 
 
   
SZUKA VAGY KAN?  

 

Mindkét nem mellett szólnak érvek és ellenérvek. A választást körülményeink, igényeink befolyásolhatják.

Szukák: ennél a fajtánál általában a szukák határozottabb jelleműek, ha több tibeti terrier él együtt legtöbbször valamelyik (általában a rangidős) szuka a falkavezér. A 6-10 havonkénti tüzelés okozhat kellemetlenségeket, ebben az időszakban fokozottan kell felügyelnünk kutyánkat a nem kívánt szaporulat elkerülése érdekében. Egy rámenős kan előtt egy 1,5 méteres kerítés nem akadály, ha odabent álmai asszonyát reméli és szukánk is megtesz mindent annak érdekében, hogy az általunk kifogásolt nász létrejöjjön. A tüzelés utáni időszakban gyakran jelentkezik álvemhesség, ami akár egészen komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet. A szukákra kevésbé jellemző, mint a kanokra az idegen kutyákkal szembeni agresszió, ellenségeskedés, de előfordulhat, hogy szukánknak egy másik hölgy nem szimpatikus.

Kanok: Általában gazdáikkal kedvesebbek, bújósabbak, mint a szukák. Nagyobb eséllyel lépnek fel ellenségesen idegen kutyákkal szemben, de összességében nem jellemzője az agresszió a fajtának. Tüzelési időszakokban hajlamosak a szökésre, így a kanok is igénylik a fokozott felügyeletet, ha a környéken tüzelő szuka van. Előfordulhat (de nem törvényszerű), hogy kanunk, miután szökési kísérleteit meghiúsítottuk, bánatát éneklésbe fojtja, vagy éhségsztrájkba kezd.

 
   
A fent leírt problémák és a későbbi betegségek elkerülése érdekében a hobby célra vásárolt kutyák ivartalaníttatása ajánlott!  
   

Tévhitek:

A szukának mindenképpen szülnie kell legalább egyszer - NEM IGAZ. Nem kell szülniük, tenyésztésre nem minden kutya alkalmas annak ellenére, hogy egészséges és gazdája számára a legszebb. Egészségügyi szempontból semmi nem indokolja, hogy egy szuka akárcsak egyszer is szüljön életében. A fiatal- felnőtt korban elvégzett (teljes) ivartalanítás nagyon nagy százalékban lecsökkenti az ivarszervek daganatos vagy egyéb megbetegedéseinek (pl. gennyes méhgyulladás) kockázatát.

A kannak mindenképpen fedeznie kell - NEM IGAZ. Egészségügyi szempontból semmi nem indokolja, hogy egy kan fedezzen. A kan vérmérsékletétől függően szökőssé, agresszívvá válhat, ebben az esetben ajánlott az ivartalaníttatása, amennyiben ilyen jellegű problémák nem jelentkeznek, a kanok gond nélkül leélik úgy életüket, hogy soha nem fedeztek.

 
   

 

Tibeti Terrier Portál :: Minden jog fenntartva! :: babyboo 2006-2009