Tibeti Terrier Portál - Tibetan Terrier Portal - All about the tibetan terrier
 
Tibeti Terrier Portál   www.tibeti-terrier.hu     E-mail: info@tibeti-terrier.hu  
 
  English version    
  Hírek
   
  TIBETI TERRIER
  Standard
  Eredet, jellem
  Kiskutya vásárlás
  Gondozás
  Cikkek
  Fotóalbum
 
  TENYÉSZTÉS
  Tenyésztők
  Eladó kiskutyák
  Fedezőkanok
  Öröklődő betegségek
 
  FAJTAMENTÉS
  Tudnivalók
  Gazdikeresők
  Elveszett-talált
  Ivartalanítás
 
  KIÁLLÍTÁSOK
  Eredmények
  Naptár
  Tudnivalók
  Fotóalbum
  Egyéb események
 
  EGYEBEK
  Linkek
  Vendégkönyv
  Impresszum
 

 

 

A TIBETI TERRIER ÖRÖKLŐDŐ BETEGSÉGEI  
INFO  

 

A tibeti terrier a szerencsésebb fajták közé tartozik. Általában hosszú életű (12-15 év), jellemzően egészséges fajta, de természetesen nála is előfordulnak öröklődő betegségek. Sajnos hazánkban is jelen vannak ezek a problémák, de sok más "agyonszaporított", divatos fajtához képest, még nem terjedtek el visszafordíthatatlan mértékben. A tenyésztésbe vont kutyákon elvégzett egészségügyi szűrések nagyon fontosak ahhoz, hogy ez az állapot fenntartható legyen. Akár egyetlen tenyésztésbe vont beteg (vagy hordozó) kutya is óriási károkat okozhat az állománynak, a fajtának és természetesen azoknak a gazdiknak, akiknek szembe kell nézniük egy ilyen betegséggel járó lelki, anyagi megterheléssel. Ezért mind a tenyésztőkön, mind a kiskutyát vásárlókon nagy a felelősség. Győződjünk meg róla, hogy leendő kedvencünk szüleinél elvégezték ezeket a vizsgálatokat és eredményük negatív. Ha a tenyésztő nem tudja/akarja bemutatni az igazolásokat, bármilyen édesek is a kiskutyák (mindig azok!) keressünk egy felelőségteljesebb tenyésztőt. A kicsik nála is édesek, és sokkal inkább lehetünk biztosak abban, hogy az elkövetkezendő 10-15 évben egy egészséges, vidám tibeti terrier szerez nekünk örömteli mindennapokat.

A betegség jellemzőinek megtekintéséhez kattintson a nevére!

 
   
   
MOZGÁSSZERVI BETEGSÉGEK ÉRZÉKSZERVI BETEGSÉGEK


 • Térdkalács-ficam (Patella Luxatio - PL)
 • Csípőizületi diszplázia (Hip Dysplasia - HD)
 • Látóideg-hártya sorvadás (Progressive Retinal Atrophy - PRA)
 • Katarakta, szürkehályog (Cataract)
 • Szemlencse-ficam ( Lens-Luxatio - LL)
 • Veleszületett süketség (Congenital Deafness)
 •    
   
   
  VELESZÜLETETT SÜKETSÉG  

   

  A kutyák veleszületett süketségének több oka is lehet. Létezik szerzett (méhen belüli fertőzés, ototoxikus gyógyszerek, májzavarok vagy egyéb mérgező hatások születés előtt és közvetlenül utána) és lehet öröklött is. A süketség anatómiai oka  a hallószervek fejletlenségében vagy fokozatos elváltozásában nyilvánul meg. Öröklésmenete lehet többgénes és egygénes recesszív. Általában lehetetlen meghatározni a veleszületett süketség okát.  Sok fajtát érint a betegség, egyértelműen kapcsolatba hozható többek közt a fehér szőrszínnel.
  A teljesen süket kiskutyánál hamar felismerhető a betegség, de ha csak az egyik fül érintett, észrevétlen maradhat. Utóbbi esetek felderítésében segít a BAER teszt.

  A BAER teszt:

  Brainstem Auditory Evoked Response (BAER) a nyúltvelő által kiváltott hallási válaszreakciónak nevezett hallási teszt, elektromos aktivitást mér a hallócsigában, hallójáratokban és az  agyban, hasonló módon, mint ahogy az antenna fogja a rádió vagy TV jeleket, vagy az EKG méri az elektromos aktivitást a szívben. Ennek a válaszreakciónak a hullámformája különböző csúcsokból áll, amit római számokkal jelölnek: az I. a hallócsiga és a hallóideg által előidézett csúcs, a későbbiek pedig az agy által előidézett csúcsok. A válaszreakció egy süket fülből lényegében egy egyenes vonal.
  A válaszreakciókat egy erre a célra kifejlesztett számítógép gyűjti össze, kis méretű elektródok által, amiket a fejbőrre helyeznek. Egyet a fül elé, egyet a fej tetejére, egyet pedig a szemek közé vagy mögé. A kutya nem érez fájdalmat a vizsgálat közben, legfeljebb a pofája előtt lógó drótok zavarhatják. Egy szivacsos fülhallgatón keresztül juttatják az apró kattanás szerű hangokat a fülbe. Mindkét fület külön tesztelik, a vizsgálat kb. 10-15 percig tart. Nyugtató használatára vagy altatásra nincs szükség csak nagyon extrém esetekben.

   
     
     
  ugrás a lap tetejére  
     
  Tibeti Terrier Portál :: Minden jog fenntartva! :: babyboo 2006-2009