Tibeti Terrier Portál - Tibetan Terrier Portal - All about the tibetan terrier
 
Tibeti Terrier Portál   www.tibeti-terrier.hu     E-mail: info@tibeti-terrier.hu  
 
  English version    
  Hírek
   
  TIBETI TERRIER
  Standard
  Eredet, jellem
  Kiskutya vásárlás
  Gondozás
  Cikkek
  Fotóalbum
 
  TENYÉSZTÉS
  Tenyésztők
  Eladó kiskutyák
  Fedezőkanok
  Öröklődő betegségek
 
  FAJTAMENTÉS
  Tudnivalók
  Gazdikeresők
  Elveszett-talált
  Ivartalanítás
 
  KIÁLLÍTÁSOK
  Eredmények
  Naptár
  Tudnivalók
  Fotóalbum
  Egyéb események
 
  EGYEBEK
  Linkek
  Vendégkönyv
  Impresszum
 

 

 

A TIBETI TERRIER ÖRÖKLŐDŐ BETEGSÉGEI  
INFO  

 

A tibeti terrier a szerencsésebb fajták közé tartozik. Általában hosszú életű (12-15 év), jellemzően egészséges fajta, de természetesen nála is előfordulnak öröklődő betegségek. Sajnos hazánkban is jelen vannak ezek a problémák, de sok más "agyonszaporított", divatos fajtához képest, még nem terjedtek el visszafordíthatatlan mértékben. A tenyésztésbe vont kutyákon elvégzett egészségügyi szűrések nagyon fontosak ahhoz, hogy ez az állapot fenntartható legyen. Akár egyetlen tenyésztésbe vont beteg (vagy hordozó) kutya is óriási károkat okozhat az állománynak, a fajtának és természetesen azoknak a gazdiknak, akiknek szembe kell nézniük egy ilyen betegséggel járó lelki, anyagi megterheléssel. Ezért mind a tenyésztőkön, mind a kiskutyát vásárlókon nagy a felelősség. Győződjünk meg róla, hogy leendő kedvencünk szüleinél elvégezték ezeket a vizsgálatokat és eredményük negatív. Ha a tenyésztő nem tudja/akarja bemutatni az igazolásokat, bármilyen édesek is a kiskutyák (mindig azok!) keressünk egy felelőségteljesebb tenyésztőt. A kicsik nála is édesek, és sokkal inkább lehetünk biztosak abban, hogy az elkövetkezendő 10-15 évben egy egészséges, vidám tibeti terrier szerez nekünk örömteli mindennapokat.

A betegség jellemzőinek megtekintéséhez kattintson a nevére!

 
   
   
MOZGÁSSZERVI BETEGSÉGEK ÉRZÉKSZERVI BETEGSÉGEK


 • Térdkalács-ficam (Patella Luxatio - PL)
 • Csípőizületi diszplázia (Hip Dysplasia - HD)
 • Látóideg-hártya sorvadás (Progressive Retinal Atrophy - PRA)
 • Katarakta, szürkehályog (Cataract)
 • Szemlencse-ficam ( Lens-Luxatio - LL)
 • Veleszületett süketség (Congenital Deafness)
 •    
   
   
  SZEMLENCSE-FICAM (Lens-luxatio)  

   

  A szemlencse-ficam (lencse luxatio) szintén örökletes betegség. A szemlencse elmozdul, (kificamodik) és helyzete alapján különböző módon zavarja, befolyásolja a látást. A betegség oka a szemlencse függesztő rostjainak, a zonuláknak a gyengesége vagy hiánya. Az elmozdulás lehet részleges (subluxatio) vagy teljes (luxatio). Teljes helyhagyásnál a szemlencse az üvegtesbe vagy az elülső csarnokba kerülhet. Amennyiben rögzítetlen a szemlencse, műtéti úton el kell távolítani.

  Amerikai és európai, PRA-ban és/vagy LL-ben szenvedő vagy a betegséget hordozó tibeti terrierek listája megtekinthető a TTIIS (Tibetan Terrier International Information System) oldalán.

  A lista : http://www.tibetanterrierinternational.se/TIIS-info.htm (első sor, betűrend szerinti linkek, várni kell, míg az oldal letöltődik)
  A lista magyarázata: 1. oszlop: a kutya neve, 2., az ország betűjele, 3., "C LL" ha a kutya lencse luxatio hordozó, "D LL" ha a kutya lencse luxatioban szenved. 4., "C PRA" ha a kutya PRA hordozó, "D PRA" ha a kutya PRA-ban szenved. 5., a kutya apjának neve, 6., a kutya anyjának neve, 7., a kutya születési ideje, 8., a betegség felismerésének ideje.

  Természetesen a lista nem lehet teljes, hiszen sokan elhallgatják a pozitív szűrési eredményt, de így is nagy segítséget jelent a tenyésztőknek a megfelelő szelekcióhoz. A lista önkéntes adatközlésen alapszik, így csak azok a kutyák (és szüleik, hiszen a kutya betegségéből egyértelmű, hogy a szülők hordozók vagy betegek) szerepelnek rajta akiknek tulajdonosa elküldte a pozitív vizsgálati eredményt a szerkesztők részére.

  Kiskutya vásárlásakor feltétlenül kérje a szülők örökletes szembetegségekre készült tesztjének eredményét igazoló lapot!

   
     
     
  ugrás a lap tetejére  
     
  Tibeti Terrier Portál :: Minden jog fenntartva! :: babyboo 2006-2009