Tibeti Terrier Portál - Tibetan Terrier Portal - All about the tibetan terrier
 
Tibeti Terrier Portál   www.tibeti-terrier.hu     E-mail: info@tibeti-terrier.hu  
 
  English version    
  Hírek
   
  TIBETI TERRIER
  Standard
  Eredet, jellem
  Kiskutya vásárlás
  Gondozás
  Cikkek
  Fotóalbum
 
  TENYÉSZTÉS
  Tenyésztők
  Eladó kiskutyák
  Fedezőkanok
  Öröklődő betegségek
 
  FAJTAMENTÉS
  Tudnivalók
  Gazdikeresők
  Elveszett-talált
  Ivartalanítás
 
  KIÁLLÍTÁSOK
  Eredmények
  Naptár
  Tudnivalók
  Fotóalbum
  Egyéb események
 
  EGYEBEK
  Linkek
  Vendégkönyv
  Impresszum
 

 

 

TIBETI TERRIER KISKUTYA VÁSÁRLÁSA  
TARTALOM    (kattintson az elolvasni kívánt rész címére)  

 
 
   
A KÖLYÖK ...  

 

Az egészséges kiskutya szőre csillogó, szemei, fülei tiszták, váladéktól mentesek. Nem sovány, erőt sugárzó, masszív. A férges kiskutya hasa gyakran puffadt, de ez nem egyenlő a jól tápláltsággal. A férges kölyköt, ha felemeljük könnyebb, mint amennyire ránézés alapján számítunk. Az egészséges kölyök érdeklődő, esetleg tartózkodó, de nem félénk, nem agresszív. Játékos, de bármelyik pillanatban eldőlhet, hogy aludjon egy nagyot. Jellemtől függően vannak kitartóbb, örökmozgó kiskutyák és nyugodtabbak, de az érdeklődés teljes hiánya, apatikus viselkedés valamilyen problémát, betegséget jelez.
Egy alomban nagyon ritkán születnek kizárólag jövő reménységei. A tenyésztők természetesen igyekeznek minőségi almokat produkálni, de a genetika és a természet sokszor kiszámíthatatlan. Egy 6-7 hetes kiskutyáról szinte lehetetlen eldönteni, hogy mennyire lesz eredményes kiállításokon vagy a tenyésztésben, így ebben a korban legfeljebb az ígéretességet lehet kijelenteni. Sok fontos részlet (fogazat, szőrminőség, de akár felépítésbeli is) csak jóval később látható, ezért előfordulhat, hogy egy nagyon ígéretes kiskutya nem felel meg felnőttként a kiállításokon, tenyésztésben. Éppen ezért teljesen ésszerűtlen, ha egy 8 hetes kölyköt (kanok esetében) visszafedezési vagy (szukák esetében) kölyök-visszaadási szerződéssel adnak el, hiszen semmi nem biztosítja, hogy a kutya a tenyészszemlén megfelel és lehetnek majd utódai, valamint olyasmire kötelezi a vevőt, ami adott esetben a kutyatenyésztés írott és íratlan szabályaiba ütközik. Ennek ellenére sajnos erre is van példa.

A kölyök egészségügyi garanciája a szülők öröklődő betegségekre történő szűrése, ezek negatív eredménye valamint a kölyök oltásainak, féregtelenítésének megléte. Ezek igazolásának bemutatását kérjük a tenyésztőtől

Mindenképpen az elején tisztázzuk, hogy milyen célra szeretnénk a kutyát és milyen körülmények közé kerül majd, a tenyésztő ezek alapján segít a megfelelő kiskutya kiválasztásában. Sokan még mindig szín alapján választanak kiskutyát (ami azért is érdekes, mivel a tibeti terrier színe nagyon sok egyed esetében folyamatosan változik élete során), pedig fontosabb tényezőket lenne érdemes elsősorban figyelembe venni. Egy elfoglaltabb, kevésbé agilis gazdinak pl. nyugodtabb, kevésbé mozgékony kutya való, míg egy természetjáró, folyton mozgásban lévő gazdi mellé olyan kutyát érdemes választani, aki szívesen elkíséri a túrákra, kitartó, aktív.
Felelősségteljes tenyésztőtől 8 hetes koruk előtt nem kerülhetnek ki a kölykök, az ebben az időszakban történő szocializációjuk nagyon fontos a későbbi jellem helyes alakulásában, így minimum eddig az anyjuk mellett a helyük.

 

A származási lapot, oltási könyvet, adásvételi- vagy tulajdonosváltozást igazoló lapot meg kell
kapnia a vevőnek a kiskutya hazavitelekor!

 

 

Tibeti Terrier Portál :: Minden jog fenntartva! :: babyboo 2006-2009