Tibeti Terrier Portál - Tibetan Terrier Portal - All about the tibetan terrier
 
Tibeti Terrier Portál   www.tibeti-terrier.hu     E-mail: info@tibeti-terrier.hu  
 
  English version    
  Hírek
   
  TIBETI TERRIER
  Standard
  Eredet, jellem
  Kiskutya vásárlás
  Gondozás
  Cikkek
  Fotóalbum
 
  TENYÉSZTÉS
  Tenyésztők
  Eladó kiskutyák
  Fedezőkanok
  Öröklődő betegségek
 
  FAJTAMENTÉS
  Tudnivalók
  Gazdikeresők
  Elveszett-talált
  Ivartalanítás
 
  KIÁLLÍTÁSOK
  Eredmények
  Naptár
  Tudnivalók
  Fotóalbum
  Egyéb események
 
  EGYEBEK
  Linkek
  Vendégkönyv
  Impresszum
 

 

 

TUDNIVALÓK A KUTYAKIÁLLÍTÁSRÓL  
TARTALOM    (kattintson az elolvasni kívánt rész címére)  

 
 
   
KIÁLLÍTÁSI OSZTÁLYOK  

 

A kutyákat fajtánként és korcsoportonként (tehát különböző osztályokba sorolva) bírálják a kiállításon. Egy-egy osztály (korcsoport) egyedeit vetik össze egymással, majd az osztályok győztesei további összevetéseken vesznek részt, míg végül egy kutya elnyeri a fajta legszebbje (fajtagyőztes) címet. A fajtagyőztesekre további összevetések várnak a Best in Show program keretében.
A munka- és győztes osztály kivétel ez alól, itt korábban elért eredmények is feltételei az osztályba való nevezésnek. A munka osztályról nem ejtünk több szót, hiszen a tibeti terrier nem munkavizsgára kötelezett fajta. Egyes külföldi kiállításokon nincs baby osztály, így ha zsenge korú tibeti terrierünkkel külföldi kiállítást tervezünk, tájékozódjunk az adott kiállítás nevezési osztályairól.

Baby osztály

3-6 hónapos korú kutyánkat nevezhetjük baby osztályba. A kutyababák itt még nem kapnak címet, csak leírást és ígéretes vagy nagyon ígéretes minősítést. A nagyon ígéretes minősítést szerzett kutyák közül a bíró kiválasztja azt, aki a Baby Best in Show-ban mérheti össze szépségét a többi fajta legszebbnek ítélt kiskutyáival. Baby Best in Show nem minden kiállításon van, a katalógusban mindig megtaláljuk az adott kiállítás programját.

Kölyök osztály

6-9 hónapos korú kutyánkat nevezhetjük kölyök osztályba. Sémája ugyanaz, mint a baby osztályé.

Fiatal osztály

9-18 hónapos kutyánkat nevezhetjük fiatal osztályba. Az osztálygyőztes kan és szuka elnyerheti a HPJ (Hungária Prima Junior) címet, melyből 3 szükséges (egyéb feltételek teljesülésével) a Hungária Junior Champion cím kiváltásához. A HPJ címet szerzett szuka és kan részt vesz a fajtagyőztes választáson. Amennyiben egyikük sem kapja meg a fajtagyőztességet, úgy a bíró eldönti, hogy melyikük képviselheti fajtáját a Junior Best in Showban. (amennyiben egyikük a fajtagyőztes címet is megkapja, értelemszerűen ő mehet tovább a Junior Best in Showra és mint fajtagyőztes a fajtacsoportgyőztes választásra)

Növendék osztály

15-24 hónapos korú kutyánkat nevezhetjük növendék osztályba. Átfedésben van a fiatal és a nyílt osztállyal is, szabadon eldönthető, hogy ha mindhárom osztályba nevezhető a kutyánk, akkor melyiket választjuk. Nyílt osztályban gyakran érett, felnőtt kutyákat neveznek, így ha kutyánk még kevésbé összeszedett, kiforrott, érdemes a növendék osztályt választanunk. Az osztálygyőztes kan és szuka megkaphatja a CAC címet, melyből 4 szükséges (egyéb feltételek teljesülésével) a Hungária Champion cím megszerzéséhez. Az osztálygyőztes kan és szuka részt vesz a fajtagyőztes-, CACIB kiállításon a CACIB összevetésen.

Nyílt osztály

15 hónaposnál idősebb kutyánkat nevezhetjük nyílt osztályba. Az osztálygyőztes kan és szuka megkaphatja a CAC címet, melyből 4 szükséges (egyéb feltételek teljesülésével) a Hungária Champion cím megszerzéséhez. Az osztálygyőztes kan és szuka részt vesz a fajtagyőztes-, CACIB kiállításon a CACIB összevetésen.

Győztes osztály

Hungária Champion címmel rendelkező kutyánkat nevezhetjük a győztes osztályba. Az osztálygyőztes szuka és kan megkaphatja a CAC címet, melyből 4 szükséges (egyéb feltételek teljesülésével) a Hungária Grand Champion cím megszerzéséhez. Az osztálygyőztes kan és szuka részt vesz a fajtagyőztes-, CACIB kiállításon a CACIB összevetésen.

Veterán (érett) osztály

8 évesnél idősebb kutyánkat nevezhetjük veterán osztályba. Az osztálygyőztes szuka és kan megkaphatja a CAC címet, melyből 3 szükséges (egyéb feltételek teljesülésével) a Hungária Veterán Champion cím megszerzéséhez. Az osztálygyőztes kan és szuka részt vesz a fajtagyőztes választáson, de a CACIB várományért nem konkurálhatnak.

 
   

 

Tibeti Terrier Portál :: Minden jog fenntartva! :: babyboo 2006-2009