Tibeti Terrier Portál - Tibetan Terrier Portal - All about the tibetan terrier
 
Tibeti Terrier Portál   www.tibeti-terrier.hu     E-mail: info@tibeti-terrier.hu  
 
  English version    
  Hírek
   
  TIBETI TERRIER
  Standard
  Eredet, jellem
  Kiskutya vásárlás
  Gondozás
  Cikkek
  Fotóalbum
 
  TENYÉSZTÉS
  Tenyésztők
  Eladó kiskutyák
  Fedezőkanok
  Öröklődő betegségek
 
  FAJTAMENTÉS
  Tudnivalók
  Gazdikeresők
  Elveszett-talált
  Ivartalanítás
 
  KIÁLLÍTÁSOK
  Eredmények
  Naptár
  Tudnivalók
  Fotóalbum
  Egyéb események
 
  EGYEBEK
  Linkek
  Vendégkönyv
  Impresszum
 

 

 

TUDNIVALÓK A KUTYAKIÁLLÍTÁSRÓL  
TARTALOM    (kattintson az elolvasni kívánt rész címére)  

 
 
   
HOGYAN VIGYÜK KUTYÁNKAT KIÁLLÍTÁSRA?  

 

Felkészítve! De ne szaladjunk előre. Ha úgy döntöttünk kutyánk szépségét megmérettetjük egy kutyakiállításon, nem árt magunknak is felkészülni, előre tájékozódni. Mindenképpen érdemes kutyánk első "fellépése" előtt ellátogatnunk néhány kiállításra, hogy nagyjából feltérképezhessük, mi történik ott, mások hogyan csinálják. Kutyánk tenyésztőjétől is kaphatunk hasznos tanácsokat. Mindenképpen érdemes arról is kikérni a véleményét, hogy ő javasolja-e kutyánk bemutatását egy ilyen eseményen. Természetesen a gazdi számára az övé a legszebb, de ettől még nem minden kutya alkalmas kiállításra, ritka az olyan alom amiből minden kutya kiállítási minőségű. Egy szép tibeti terrier kiállításon való megmutatásával és megmérettetésével nem csak magunknak szerezhetünk örömet és büszkeséget, hanem természetesen a tenyésztő kennelének hírnevét is öregbíthejtük.

Mire lehet szükségünk?

Mindenképpen ajánlott valamilyen ketrec vagy ún. sátor beszerzése, amiben kutyánk nyugodtan pihenhet, ami az idegen környezetben egy kis biztonságot adó kuckó lehet. Ebbe érdemes egy kutyánk számára megszokott pokrócot, törölközőt tennünk. A ketrecet otthon is felállíthatjuk, hogy kutyánk belakhassa, megszokhassa azt. Szoktatáskor ne zárjuk be, csak hagyjuk, hogy belefeküdjön, megnézhesse. A fémketrecek előnye, hogy tetején a kutyát át tudjuk fésülni a "fellépés" előtt. Ha sátrat választunk, érdemes egy kisebb, összecsukható, stabil asztalkát vagy kozmetikai asztalt is magunkkal vinnünk, amin a kutyát fésülni tudjuk.
Legyenek nálunk a szőrápoláshoz szükséges kellékek, egy puha, fémfogú kefe, fésű, esetleg kozmetikumok melyek csillogóbbá, szebb esésűvé teszik a szőrt, és egy doboz babahintőpor vagy szárazsampon, mellyel a nedves szennyeződéseket tudjuk gyorsan és hatékonyan eltávolítani a szőrből. A kiállításokon ezen kozmetikai szerek használata nem engedélyezett, de a gyakorlat mégis azt mutatja, hogy szinte minden kiállítónál vannak és használják is őket.
Idejében szerezzünk be egy felvezetőpórázt. Ez általában egy vékony, sodort zsinór, melynek egyik vége nyakörvszerűen van kialakítva, egy kis fém hengerrel tudjuk a szorosságot szabályzni. (de természetesen ebből is, mint minden egyéb felszerelésből, megszámlálhatatlan változat kapható). Érdemes színben kutyánk színével harmonizáló felvezetőpórázt választani. Hagyományos utcai nyakörvvel és pórázzal ne vezessünk fel tibeti terriert kiállításon.
Legyen nálunk egy edény, amelyből kutyánk ihat és egy flakon víz. Ne felejtsük otthon a kis zacskókat sem, melyek az esetleges, kutyánk által termelt kupacok eltávolításához szükségesek. Sajnos nagyon gyakori jelenség, hogy a kiállítók maguk mögött hagyva a kupacot, távoznak a tett színhelyéről, ez mind önmagukra, mind környezetükre nézve nagyon igénytelen hozzáállás, mely az egész kiállítás nívóját süllyeszti és róluk is nagyon negatív vélemény alakul ki (teljesen jogosan.)
A tibeti terrierét gyakran sok más fajta bírálata előzi meg, így előfordul, hogy órákat kell "tétlenül" töltenünk. Érdemes kempingszéket vagy valamilyen összecsukható ülőalkalmatosságot is beszereznünk.
Feltétlenül legyen nálunk a visszaigazolás, melyet általában postán kapunk. Ennek bemutatásával tudjuk a katalógust legtöbbször még a bejárat közelében és a startszámot a ringben (a kiállítás megkezdése előtt!!) felvenni. Ha otthon felejtjük, a szabályok értelmében nem vezethetjük fel a kutyát! Tegyük mellé a befizetést igazoló csekkszelvényt is, bár erre alapesetben nincs szükségünk, félreértések, hiányos adatkezelés esetén jól jöhet. Nagyon fontos, hogy kutyánk oltási könyve is nálunk legyen, melyet általában a bejáratnál ellenőriz egy állatorvos. Az érvényes veszettség elleni oltás meglétének igazolása nélkül, a kutyát tilos a kiállítás területére bevinni!
A startszám gyakran egy matrica, melyet ruhánkra tudunk ragasztani, de ha csak egy sima papírlap, akkor szükségünk lesz egy kis biztosítótűre vagy csipeszre is, mellyel rögzítjük. Kaphatók karra húzható startszámtartók is, ezek előnye, hogy eső esetén sem ázik el a papírlap, bár ha esőben kell felvezetnünk, ez lesz a legkisebb gondunk ;) A startszámot jól láthatóan kell kitűznünk, a ringben mindig rajtunk kell legyen az éppen felvezetett kutyánké!
Ha kutyánkat jutalomfalat segítségével treníroztuk, tanítottuk a helyes kiállítási viselkedésre korábban, ne felejtsük azt se otthon.
Mivel általában elég korán kell indulnunk a kiállításra, érdemes összepakolni előző este.

Ruházat

Ne jelenjünk meg a kiállításon melegítőben netán fürdőruhában, válasszunk kényelmes, de az eseménynek megfelelő ruhát. Ez nők esetében lehet egy egyszerű nadrág egy blúzzal, egy visszafogottabb stílusú nadrágkosztüm. Kényelmes, kipróbált cipőt húzzunk, de ha lehet ne sportcipőt. Egy lapos talpú vagy egészen kicsi, széles sarkú, ruházatunkhoz illő cipő megfelelő választás. A kiállítások nagy részét szabadban, füves területen tartják, egy magassarkú cipő nagyon kényelmetlen viselet ilyen helyen és balesetet is okozhat. Férfiak gyakran öltönyben jelennek meg, de egy hétköznapibb nadrág-ing vagy pulóver öszeállítás is tökéletes. Természetesen nem kell túlöltözni a kiállítást, de ruházatunkkal mindenképpen adjuk meg a tisztetelet az eseménynek és a bírónak. (aki, ha megfigyeljük, nagyon kevés kivétellel szintén az alkalomhoz illően felöltözve jelenik meg.) A Best in Show körben nagyon kiábrándító látvány amint pl. egy tenyészcsoport bemutatásakor a felvezetők különböző színben pompázó, "suhogós" szabadidőruhában szaladgálnak, netán ahogy egy kisestélyiben, tűsarkú cipőben éppen hasra vágódik valaki az egyébként szépen felkészített kutyája mellett. Jól mutat, ha öltözékünk kontrasztos kutyánk színével. Egy fekete kutya esetében érdemes világosabb (pl. drapp) nadrágot választani, míg egy fehér vagy arany színű tibeti terrier jól mutat egy sötétebb (pl. fekete) nadrág előtt. A női ruhadarabok közül nem javasoljuk a szoknya (főleg a hosszú) viselését, könnyen ráléphetünk, egy szűkebb, rövidebb szoknya pedig korlátoz a mozgásban. A ringben meg kell mozgatnunk a kutyát, olyan ruhát válasszunk melyben könnyedén és kényelmesen tudunk szaladni. Hivatásos handlerek (felvezetők) vagy aktív, gyakorlott kiállítók gyakran több váltás ruhát is visznek magukkal és attól függően, hogy milyen kutyát, milyen ringben vezetnek fel, átöltöznek. Ezt azért kezdő kiállítóknak nem javasoljuk, nincs is rá szükségük. Viselhetünk kutyánk fajtájára, eredetére utaló ruházatot is. Vadászkutyákat gyakran vadászöltözékben vezetnek fel, terelőkutyákat tipikus pásztorviseletben, ázsiai fajtákat kínai, vagy egyéb ázsiai országokra jellemző öltözékben. Ilyen ruházat választásakor is figyeljünk a kényelemre, praktikumra.

A kutya

A tibeti terrier kifejezetten attraktív fajta, fordítsunk elegendő időt és figyelmet felkészítésére. Megfürdetve, szőrét kiszárítva vigyük a kiállításra. Egy koszos, csomós, fésületlen tibeti terrier nagyon lehangoló látvány a ringben és minket is minősít. Ez egy szépségverseny, ahogy a szépségkirálynő jelölteknél, úgy a kutyáknál is jogos elvárás, hogy ennek megfelelően, teljes pompájukban jelenjenek meg. Ha úgy érezzük mi magunk még nem tudjuk a kutyát felkészíteni egy kiállításra, kérjük meg a tenyésztőjét, hogy segítsen vagy ajánljon egy profi (!) kozmetikust. Mindenképpen jelezzük a kozmetikusnak, hogy kiállítási felkészítést szeretnénk. Ha kozmetikushoz fordulunk, érdemes hetekkel a kiállítás előtt felkeresni és megbeszélni vele a részleteket, időpontot kérni, mert a kiállítás előtti napokban egy jó kozmetikusnál megszaporodhatnak a vendégek, ha nem jelentkezünk be időben, előfordulhat, hogy kutyánkra már nem marad ideje.
A tibeti terrier nyírt szőrrel nem lehet elbírálni, csak teljes szőrben lévő kutyát vigyünk kiállításra. Ha bármely okból megnyírattuk, várjuk meg míg teljesen visszanő a szőre. Ha valamilyen baleset, műtét egyéb ok miatt szőrhiányos, szintén várjunk még. Sokan felcsatolják, copfba kötik a tibeti terrier szeme elé lógó szőrt. Ez a mindennapokban hasznos lehet, de a kiállításon, ennél a fajtánál nem kívánatos. A ringbe csatok, hajgumik, egyéb hajba való ketyerék nélkül vigyük be tibeti terrierünket! A szem előtti szőrt fésülhetjük kétoldalra vagy előre, ez fej- és szőrtipustól függően változó. Egy hosszabb orrú tibetinek nem éppen előnyös kétoldalra fésült szőrrel felhívni a figyelmet orra hosszára, egy kifejezetten szép fejű, rövidebb orrú kutyánál viszont jól mutathat. Ilyen és ehhez hasonló apró trükkök tárháza áll a kiállítók rendelkezésére. Egy alapos, hozzáértő bíró természetesen a szőr alatt is nézi és látja a kutyát, így csak ideig-óráig tudjuk az esetleges hibát korrigálni, de az összhatás miatt fontosak lehetnek ezek az apró, megbocsájtható praktikák.
Amennyiben magunk készítjük fel tibeti terrierünket, a részleteket se felejtsük el. Vágjuk ki a talppárnák közül a szőrt, tisztítsuk ki a szemeit, füleit, nézzük meg karmait, ha túl hosszúak csippentsünk le belőle. (Ezek egyébként is hozzátartoznak a tibeti terrier ápolásához).

Az FCI kiállítási szabályzata engedi ugyan a tüzelő szukák kiállításon való felvezetését, de ha lehetséges ezt inkább kerüljük. Nem éppen etikus a kan gazdikkal szemben, hogy kutyájukat megbolondítjuk a számukra oly vonzó illatú szukánkkal "fellépésük" előtt, közben. Ha mindenképpen szeretnénk elvinni a tüzelő szukát a kiállításra, igyekezzünk elkülönülni vele a többiektől (főleg a kanoktól), a ringben tartsunk távolságot kutyánk és a kanok közt (adott összvetéseknél mindkét nem jelen lehet a ringben).

A kiállításon ne engedjük a kutyát szabadon, tartsuk mindig pórázon, ha a ketrecén, kuckóján kívül van. Akkor se tegyük, ha a "mi kutyánk nagyon barátságos", mert nem biztos, hogy másé is az, sőt kutyánk is viselkedhet számunkra meglepően, váratlanul a rengeteg inger, a nagy zsivaj, "felfordulás" közepette. A kiállítás után úgyis biztosítunk számára lehetőséget egy feszültség levezető nagy hancúrra, futkározásra, addig egészen biztosan kibírja kutyánk, hogy csak pórázon sétáltatjuk a kiállítás területén.

Bevett gyakorlat, hogy a kiállítást megelőző este nem kap a kutya enni (elkerülendő az esetleges kupacokat a ringben vagy a szőrzet összepiszkolását). Nem javasolt és nem is ellenzendő ez a szokás, a kutyának egészen biztosan nem árt ha egy étkezést kihagy, de akadhatnak ebek akik nem tolerálják ezt az eljárást :) Ha kutyánk feszült, ingerült lesz a vacsoramegvonástól, adjunk neki enni, és reggel ne felejtsük el biztosítani számára a lehetőséget, hogy elvégezhesse dolgát. (Természetesen egyébként is biztosítani kell ezt számára, de ilyen esetben, gyakrabban sétáljunk el egy erre alkalmas helyre a kiállítás területén is, ne hagyjuk, hogy a fellépés idejére tartogassa. Számoljunk vele, hogy idegen, zsúfolt területen hajlamosak tovább visszatartani.) Lehetőleg ne a kiállítás előtti napon próbáljuk ki az új tápot, ez hasmenést és ezzel járó kellemetlenségeket okozhat.

 
   

 

Tibeti Terrier Portál :: Minden jog fenntartva! :: babyboo 2006-2009