Tibeti Terrier Portál - Tibetan Terrier Portal - All about the tibetan terrier
 
Tibeti Terrier Portál   www.tibeti-terrier.hu     E-mail: info@tibeti-terrier.hu  
 
  English version    
  Hírek
   
  TIBETI TERRIER
  Standard
  Eredet, jellem
  Kiskutya vásárlás
  Gondozás
  Cikkek
  Fotóalbum
 
  TENYÉSZTÉS
  Tenyésztők
  Eladó kiskutyák
  Fedezőkanok
  Öröklődő betegségek
 
  FAJTAMENTÉS
  Tudnivalók
  Gazdikeresők
  Elveszett-talált
  Ivartalanítás
 
  KIÁLLÍTÁSOK
  Eredmények
  Naptár
  Tudnivalók
  Fotóalbum
  Egyéb események
 
  EGYEBEK
  Linkek
  Vendégkönyv
  Impresszum
 

 

 

TUDNIVALÓK A KUTYAKIÁLLÍTÁSRÓL  
TARTALOM    (kattintson az elolvasni kívánt rész címére)  

 
 
   
KIÁLLÍTÁSON ELÉRHETŐ CÍMEK  

 

Kiállításon elérhető minősítések

Minden felvezetett kutya kap minősítést. A minősítések pontos meghatározását itt nem részletezzük, mivel ezek az esetek 90%-ában nem teljesülnek. A legjobbtól a legrosszabbig a minősítések a következők:

Fiatal és felnőtt osztályokban:

Kitűnő - kék szalag vagy kártya
Nagyon jó - piros szalag vagy kártya
- sárga szalag vagy kártya
Megfelelő - zöld szalag vagy kártya
Kizárva - bírálati lap
Nem bírálható - bírálati lap

Baby és kölyök osztályokban:

Nagyon ígéretes - fehér szalag vagy kártya
Igéretes - fehér szalag vagy kártya

Kiállításon elérhető címek

Baby és kölyök osztályban a kutyák nem kapnak címet csak leírást és Igéretes vagy Nagyon ígéretes minősítést.

HPJ (Hungária Príma Junior, fiatal osztálygyőztes)

Fiatal osztályban nemenként adható, tehát a legszebb fiatal osztályos kan és a legszebb fiatal osztályos szuka kaphatja. Kettejük közül a bíró kiválaszthatja a Legszebb Fiatalt (Best Junior), aki a Best in Show programon belül képviselheti fajtáját a Kiállítás Legszebb Fiatal Kutyája (Junior Best in Show) választáson.

CAC (osztálygyőztes)

Növendék, nyílt, győztes és veterán osztályokban adható, a kitűnő 1 minősítést szerzett kutyák kaphatják.

(érthetőbben: az adott osztály kutyái először mínősítést (kitűnő, nagyon jó, stb..) kapnak, majd a bíró sorolja őket (kitűnő1, kitűnő 2, nagyon jó 3, stb..) A kitűnő 1-et kapott kutya, azaz az osztályában a legszebb kaphatja a CAC címet. Egy osztályban az összes kutya kaphat kitűnő minősítést, de osztálygyőztes címet csak egy. Előfordulhat, hogy egyetlen kutya sem kap kitűnő minősítést, ilyenkor nem kerül kiadásra a CAC cím. Akkor sem kötelező kiadni, ha ugyan van kitűnő 1 minősítésű kutya, de a bíró úgy ítéli, hogy a CAC címet nem érdemelte ki.

Reserve CAC

Növendék, nyílt, győztes és veterán osztályokban adható, a kitűnő 2 minősítést szerzett kutyák kaphatják.

(érthetőbben: az adott osztályban a második legszebbnek ítélt kutya kaphatja a ResCAC címet, de csak akkor, ha kitűnő minősítést kapott. A szabályok szerint a bíró csak olyan kutyának adhatja ki a ResCAC címet aki megkapta volna a CAC címet ha a CAC-ot kapott kutya nem lenne jelen. )

CACIB váromány

Csak akkor viselhető CACIB címként ha az FCI visszaigazolta. A fajtában CAC címet nyert kutyák konkurálnak érte nemenként, kivéve a veterán kan és szuka osztálygyőztest.

Reserve CACIB

A CACIB váromány kiadása után, a többi CAC-ot nyert kutya (kivéve a veterán osztály győzteseit) és a CACIB-ot nyert kutya osztályában Res.CAC-ot nyert kutya konkurálnak érte nemenként.

(érthetőbben: Ha pl. kanoknál a nyílt osztály győztese kapja a CACIB címet, akkor a többi osztályban CAC-ot kapott és a nyílt osztályban Res.CAC-ot kapott kan konkurál a ResCACIB címért. A szabályok szerint a bíró csak olyan kutyának adhatja ki a ResCACIB címet aki megkapta volna a CACIB címet ha a CACIB-ot kapott kutya nem lenne jelen.)

KLGY vagy FKLGY (Klubgyőztes vagy Fiatal Klubgyőztes)

Ezekett a címeket kizárólag klubkiállításon kaphatják a kutyák. Sémája ugyanaz, mint a CACIB címé, az osztálygyőztes (tehát CAC címet nyert kutyák a veterán osztálygyőzteseken kívül) konkurálnak érte nemenként. A Fiatal Klubgyőztes címet a HPJ-t nyert szuka és kan kaphatja.

HDGY (Hungária Derby Győztes)

Ezt a címet kizárólag az évente egyszer megrendezésre kerülő Derby-CAC kiállításon lehet megszerezni. A 9-24 hónapos korú kutyák konkurálnak érte fajtánként és nemenként.

HFGY vagy BOB (Hungária Fajtagyőztes vagy Best of Breed)

CAC kiállításon az adott fajtában CAC és HPJ címet nyert kutyák konkurálnak érte, azaz minden osztálygyőztes mindkét nemből.

CACIB és Klubkiállításon az adott fajtában a CACIB várományt vagy Klubgyőztes címet kapott kan és szuka, a HPJ-t kapott fiatal kan és szuka valamint a veterán osztályban CAC címet nyert kan és szuka konkurál a fajtagyőztes címért.

(érthetőbben: a kiállításon először kiválasztja a bíró nemenként és korcsoportonként (osztályonként) a legszebb kutyákat. Ők kapják a CAC illetve fiatal osztályban a HPJ címeket. Ideális esetben minden korcsoportban (osztályban) lesz egy legszebb kan és egy legszebb szuka. Szintén ideális esetben ez 5 kan és 5 szuka. (mivel 5 osztály van a baby és kölyök osztályon kívül). Közülük választja ki a bíró CAC kiállításon a fajtagyőztest. CACIB vagy Klubkiállításon a fajtagyőztes választás előtt még a 3 felnőtt osztály (növendék, nyílt és győztes) legszebb kanja és legszebb szukája megkapják a CACIB vagy Klubgyőztes címet és ők ketten valamint a két fiatal osztálygyőztes és a két veterán osztálygyőztes konkurál a fajtagyőztes címért. Természetesen (főleg Magyarországon) előfordul, hogy nem minden osztályba neveznek kutyát, pl. veterán korú tibeti terriereket ritkán láthatunk, pedig igazán hosszú életű fajta, sok idős tibeti terrier él az országban. A legszélsőségesebb esetben elődordul, hogy egy kiállításon csak egyetlen kutyát neveznek egy fajtából, ilyenkor ő nagy valószínűséggel megkapja a CAC, (CACIB), BOB címeket, de ez nem törvényszerű.)

BOS (Legszebb Ellenkező Nemű Kutya vagy Best of Opposite Sex)

Magyarországon ez a cím nem létezik, de külföldön gyakori. Miután kiválasztotta a bíró a fajtagyőztest, a bent maradt kutyák közül, az ellenkező nemből is kiválasztja a legszebbet, ő kapja a BOS címet.

Championok Championja

Ezt a címet kizárólag az évente egyszer megrendezésre kerülő Champion kiállításon lehet megszerezni. A nevezett, champion címmel rendelkező kutyákat fajtánként és nemenként, de kor szerinti bontás nélkül bírálják. A legszebb kan és a legszebb szuka kaphatja a címet. Kettejük közül választja a bíró a fajtagyőztest (ChBOB).

BEST IN SHOW PROGRAM:

BOG (Fajtacsoport győztes vagy Best of Group)

Az adott fajtacsoporthoz tartozó BOB címet nyert (fajtagyőztes) kutyák konkurálnak érte. A tibeti terrier a IX-es fajtacsoportba tartozik a társasági kutyák közé, így a fajtagyőztes tibeti terrier a legszebbnek ítélt lhasa apsoval, máltai selyemkutyával, mopsszal, shih-tzuval, uszkárokkal, stb konkurál ezért a címért. Mivel elég népes fajtacsoport, sajnos ritkán kapja tibeti terrier a BOG címet.

JBIS (A Kiállítás Legszebb Fiatal Kutyája vagy Junior Best in Show)

Minden fajtából a legszebb fiatal osztályos kutya konkurál ezért a címért. Általában egy kutya képvisel egy fajtát, de előfordulhat, hogy a bíró egy fajtánál a szuka és a kan fiatal osztálygyőztest is javasolja a Junior Best in Show választásra. Kisebb kiállításokon az összes fajta fiataljait együtt bírálják, nagyobb kiállításokon ezt is fajtacsoportra bontva teszik. Junior BIS-re javasolt tibeti terrierünk tehát vagy az összes vagy csak a IX. fajtacsoport legszebb fiataljaival verseng ezért a címért.

Reserve JBIS

A második legszebb fiatal kutya kapja ezt a címet.

BIS (A Kiállítás Legszebb Kutyája vagy Best in Show)

Ezt a címet az összes felvezetett kutya közül a legszebb kapja. A BOG nyertesek, vagyis a fajtacsoport győztesek konkurálnak érte, ez 10 kutyát jelent, mivel 10 fajtacsoport van.

Reserve BIS

A kiállítás második legszebb kutyája kapja ezt a címet, azaz a bent maradt 9 kutya közül választja a bíró (vagy bírók)

BOD (A Nap Legszebb Kutyája vagy Best of Day)

Ezt a címet két napos CACIB kiállításokon adják ki, de ezeken sem minden esetben. Amennyiben van mindkét napon BOD választás, a BIS címet csak a két BOD nyertes kutya közül választják. Sémája megegyezik a BIS címével.

EGYÉB CÍMEK:

Európagyőztes, Fiatal Európagyőztes (European Winner vagy Junior European Winner)

Ezeket a címeket az évente egyszer, mindig más európai országban megrendezésre kerülő Euro Dog Show-n (Európakiállításon) adják ki. Ezek CACIB kiállítások, annyi különbséggel, hogy a CACIB címet nyert kutyák viselhetik az Európagyőztes, a fiatal osztálygyőztesek a Fiatal Európagyőztes címet.

Vice European Winner

Ezt a címet az Euro Dog Show-n Res.CACIB-ot nyert kutyák kapják.

Világgyőztes vagy Fiatal Világgyőztes (World Winner vagy Junior World Winner)

Ezeket a címeket az évente egyszer, mindig más országban megrendezésre kerülő World Dog Show-n (Világkiállításon) adják ki. Ezek CACIB kiállítások, annyi különbséggel, hogy a CACIB címet nyert kutyák viselhetik a Világgyőztes, a fiatal osztálygyőztesek a Fiatal Világgyőztes címet.

Vice World Winner

Ezt a címet a Világkiállításon Res.CACIB-ot szerzett kutyák kapják.

 
   

 

Tibeti Terrier Portál :: Minden jog fenntartva! :: babyboo 2006-2009