Tibeti Terrier Portál - Tibetan Terrier Portal - All about the tibetan terrier
 
Tibeti Terrier Portál   www.tibeti-terrier.hu     E-mail: info@tibeti-terrier.hu  
 
  English version    
  Hírek
   
  TIBETI TERRIER
  Standard
  Eredet, jellem
  Kiskutya vásárlás
  Gondozás
  Cikkek
  Fotóalbum
 
  TENYÉSZTÉS
  Tenyésztők
  Eladó kiskutyák
  Fedezőkanok
  Öröklődő betegségek
 
  FAJTAMENTÉS
  Tudnivalók
  Gazdikeresők
  Elveszett-talált
  Ivartalanítás
 
  KIÁLLÍTÁSOK
  Eredmények
  Naptár
  Tudnivalók
  Fotóalbum
  Egyéb események
 
  EGYEBEK
  Linkek
  Vendégkönyv
  Impresszum
 

 

A TIBETI TERRIER IVARTALANÍTÁSA  
AZ IVARTALANÍTÁS  

 

Az állatok ivartalanításával kapcsolatban rengeteg tévhit, alaptalan félelem látott már napvilágot, pedig sokkal inkább előnyökkel jár, mint hátrányokkal. Az ivartalanítás nem okoz az állatnak pszichés problémákat, nem csökkenti munkaképességét, nem rontja életminőségét. Természetesen, mint minden műtétnek, az ivartalanításnak is vannak kockázatai, de ezek nagyon csekélyek azon betegségek és problémák kockázataival szemben, amelyek az ivartalanítással megelőzhetőek. Az ivartalanítás ma már rutinműtétnek számít, gyors regenerálódási folyamattal. Sajnos Magyarországon az állatartási kultúra még gyerekcipőben jár, fejlettebb országokban az ivartalanítás ezen kultúra és az általános egészségvédelem része. A tenyésztők a hobby célra vásárolt kölyköket ivartalaníttatási szerződéssel adják el, melynek betartása nem kérdéses a gazdik számára.

Az ivartalanítás előnyeiről

A szuka kutyák általában évente kétszer tüzelnek, kb. 3 hétig. Ezen időszak sok kényelmetlenséggel jár és azzal a feladattal, hogy kutyánkat biztonságosan elzárjuk a kanok elől. Egy ösztöne hajtotta kan számára egy másfél méteres kerítés nem akadály. Ha mégsem jutnak be, várhatóan állandó "vendégeink" lesznek a tüzelés ideje alatt, kapunk előtt posztolva várják a lehetőséget, hogy szukánkhoz férkőzhessenek, kitéve ezzel magukat is sok veszélynek. Ha kan kutyánk van, lehet, hogy épp a miénk posztol egy kapu előtt, ha egyáltalán eljut odáig az emberekkel, autókkal, más rivális kanokkal zsúfolt utcákon át.

A szuka kutyák gyakori megbetegedése a gennyes méhgyulladás, melyet ha kicsit is késve ismerünk fel, könnyen a kutya halálához vezethet. Szintén gyakoriak az emlő- és egyéb ivarszervi daganatos betegségek. A tüzelés utáni időszakban gyakran jelentkezik álvemhesség, ami lelkileg és fizikailag is megviseli a kutyát, akár egészen komoly egészségügyi problémákat is okozhat. Mindezek megelőzhetőek, elkerülhetőek az ivartalanítással. Bizonyított tény, hogy a korai ivartlanítás (első tüzelés előtti) minimálisra csökkenti az emlődaganat kialakulását.

A kanok hajlamosak a szökésre, agresszív viselkedésre, ha tüzelő szuka van a környéken. Ha elzárjuk kanunkat, hogy ne tudjon megszökni, gyakran hosszan és jól hallhatóan ad hangot nemtetszésének, ebben az időszakban gyakori, hogy nem esznek. Az ivartalanított kan kutyák általában nyugodtabbak, érdeklődésük a tüzelő szukák iránt megszűnik, szökési hajlamuk csökken vagy teljesen elmúlik. A prosztata megbetegedéseinek kockázata is csökken. Az ivartalanítás egyik nemnél sem okoz semmilyen fejlődési rendellenességet.

Gyakori tévhitek:

- A szukáknak legalább egyszer szülniük kell ivartalanítás előtt.

NEM IGAZ. Semmilyen biológiai alapja nincs ennek, sőt az első tüzelés előtt ivartalanított szukáknál sokkal kisebb az esélye az emlődaganat kialakulásának.

- A szukának meg kell ismernie az anyaság érzését.

NEM IGAZ. A kutya számára nem egy hétvégi vakáció egy alom kihordása, megszülése és felnevelése, az anyaság érzéséről pedig mit sem tud, nemi hormonjai által vezérelt fajfenntartási ösztönei diktálják, hogy mit tegyen. Felelős tenyésztő sem elleti a szukáját egymás utáni tüzelésekkor, mivel a szuka szervezetét megterheli a vemhesség, ellés, kölyökgondozás.

- Az ivartalanított állat elhízik.

NEM IGAZ. Az állatok akkor híznak el ha túl sokat esznek és/vagy keveset mozognak. A kutya kondiciójának egészséges szinten tartása ivarosságtól függetlenül feladata egy gazdának. Az ivartalanított állatok általában nyugodtabbak, nem kezdenek éhségsztrájkba, így kevesebb tápanyag bevitele is elégséges lehet számukra, mint egy ivaros állatnak, de ez sem törvényszerű, hiszen ha az ivartalanított állat aktív életet él, energiaigénye sem csökken.

- Az ivartalanítás drága.

NEM IGAZ. Ha vállaltuk egy állat felelős tartását tizensok éven át, természetes kell legyen, hogy kiadásokkal jár. A műtétet elérhető áron végzik a legtöbb klinikán, mindenképpen kisebb anyagi vonzata van, mint egy nem kívánt alom felnevelésének, egy kóborlása során elütött, verekedésbe keveredett kan sebesülései ellátásának, egy méhgyulladásban, daganatos betegségben szenvedő szuka kezelésének.

 
   

 

Tibeti Terrier Portál :: Minden jog fenntartva! :: babyboo 2006-2009