Tibeti Terrier Portál - Tibetan Terrier Portal - All about the tibetan terrier
 
Tibeti Terrier Portál   www.tibeti-terrier.hu     E-mail: info@tibeti-terrier.hu  
 
  English version    
  Hírek
   
  TIBETI TERRIER
  Standard
  Eredet, jellem
  Kiskutya vásárlás
  Gondozás
  Cikkek
  Fotóalbum
 
  TENYÉSZTÉS
  Tenyésztők
  Eladó kiskutyák
  Fedezőkanok
  Öröklődő betegségek
 
  FAJTAMENTÉS
  Tudnivalók
  Gazdikeresők
  Elveszett-talált
  Ivartalanítás
 
  KIÁLLÍTÁSOK
  Eredmények
  Naptár
  Tudnivalók
  Fotóalbum
  Egyéb események
 
  EGYEBEK
  Linkek
  Vendégkönyv
  Impresszum
 

 

 

TIBETI TERRIER KISKUTYA VÁSÁRLÁSA  
TARTALOM    (kattintson az elolvasni kívánt rész címére)  

 
 
   
HONNAN?  

 

Kölyökkutyát kizárólag tenyészetből vásároljunk. Piacokon, vásárokon, aluljáróban, találkozókon, kutyakiállításon soha ne vegyünk kutyát, egy tisztességes tenyésztő soha nem visz ilyen helyekre eladási céllal kölyköt.
A tévhittel ellentétben a származási lap (törzskönyv) nem kizárólag kiállításhoz vagy tenyésztéshez szükséges. A származási lap a kutya személyi igazolványa, mely igazolja származását, felmenői egészségügyi szűrési- és kiállítási eredményeit, szerepel rajta a kutya tenyésztője és tulajdonosa. Egy fajtatiszta kutyához a származási lap jár, kiváltásának ára 2007-ben 4500 Ft, így maximum ezzel az összeggel befolyásolhatja egy kiskutya árát. Azok a kutyák, akik származási lap nélkül, olcsón eladók, az esetek többségében nem is kaphatnak származási lapot (szülők nem fajtatiszták, tenyésztésből kizáró hibával rendelkeznek) vagy csak felülbélyegzettet kaphatnának (előírt korhatár alatti párosítás, tenyészthetőség igazolásának hiánya, szoros rokontenyésztés).
A kutyás témájú újságokban és az interneten is találhatunk tenyésztői hirdetéseket, kennelek címeit, elérhetőségeit. Keressünk fel minél több tenyészetet, mielőtt választanánk, hogy biztosan a számunkra legmegfelelőbb kölyök mellett dönthessünk. Utunk során találkozhatunk szaporítókkal és tenyésztőkkel egyaránt. Hirdetéseik gyakran hasonlóak, bár a "kölykök folyamatosan kaphatók" , "kölykök több alomból olcsón eladók" jellegű hirdetések gyanakvásra adhatnak okot, ahogy az is, ha egy alomból minden kutyát kiállítási- vagy tenyész minőségűnek hirdetnek. Egy tisztességes tenyésztőnél nem kaphatóak folyamatosan kölykök, hiszen minőségi kereslet sincs ennyi kiskutyára, és nincs egyszerre több, mint két alom, hiszen 10-12 kiskutya felnevelése is rengeteg energiát, időt, odafigyelést, felelősséget igényel. Az olcsóságot sokszor az oltások, megfelelő gondozás hiánya biztosítja. Egy alom felnevelése sokba kerül, az ezen spórolt összeggel lehet egy kutya árát csökkenteni, a különbséget sok esetben a gazdi később mégis kifizeti - az állatorvosnak. Ha valóban egészséges, a fajtajellegnek megfelelő tibeti terriert szeretnénk, ne legyen az ár elsődleges szempont, hiszen ez úgyis csak töredéke (még "drága" kölyök esetében is) a hosszú évek alatt kutyánkra fordítandó összegnek.

Egy tisztességes tenyészetben nincsen túl sok kutya, hiszen 10-15 tibeti terrierre egy ember vagy egy kis létszámú család nem képes elegendő figyelmet, energiát, időt fordítani. (Személyzettel, főállásban működő tenyészet ebben a fajtában Magyarországon nem található). A felnőtt kutyák megtekinthetőek, ápoltak, kiegyensúlyozottak. Életterük nem egy pince vagy garázs, hanem a tenyésztő háza (lakása) és kertje, adott esetben egy megfelelően kialakított, tiszta kennellel, ahol szükség esetén elhelyezhetőek, különzárhatóak átmenetileg a kutyák. A tibeti terrier eleinte viselkedhet tartózkodóan, de soha nem támad és nem fél.

A tenyésztő a tenyészkutyáit szűreti az öröklődő betegségekre, ezek igazolását (akár kérés nélkül is) megmutatja az érdeklődőknek. Soha nem ajánlja fel, hogy házhozszállítja vagy saját otthonán kívül adja át a kiskutyát. Elvárja, hogy a leendő gazdi érdeklődjön a kölyök szülei, a tenyészet iránt és legalább egyszer meglátogassa az almot. Bármilyen a fajtára, szülőkre, alomra vonatkozó kérdéssel fordulunk hozzá, készségesen válaszol. Természetesen az apa kutya sok esetben nem él a tenyésztő otthonában, de róla is bőséges információval, esetleg fotókkal, videóval rendelkezik.

A tenyésztő boldog, ha a tőle származó kiskutyáról híreket, fotókat kap vagy találkozhat vele. Nem tekinti zaklatásnak, ha a kiskutya hazavitele után is vannak kérdéseink (szinte mindig vannak :)), legjobb tudása szerint válaszol, segít, tanácsot ad. Bátran tartsuk a kapcsolatot kutyánk tenyésztőjével, ha tisztességes tenyészetből vettünk tibeti terriert, a tenyésztő minden megkeresésünknek örül, számára fontos, hogy állandó visszajelzése legyen arról, hogy a kiskutya jó helyre került, jól van.

Ha valamilyen okból kifolyólag meg kell válnunk kedvencüktől, először a tenyésztőnek szóljunk, aki segít új gazdi keresésében vagy visszaveszi a kutyát.

 

 

Tibeti Terrier Portál :: Minden jog fenntartva! :: babyboo 2006-2009