Tibeti Terrier Portál - Tibetan Terrier Portal - All about the tibetan terrier
 
Tibeti Terrier Portál   www.tibeti-terrier.hu     E-mail: info@tibeti-terrier.hu  
 
  English version    
  Hírek
   
  TIBETI TERRIER
  Standard
  Eredet, jellem
  Kiskutya vásárlás
  Gondozás
  Cikkek
  Fotóalbum
 
  TENYÉSZTÉS
  Tenyésztők
  Eladó kiskutyák
  Fedezőkanok
  Öröklődő betegségek
 
  FAJTAMENTÉS
  Tudnivalók
  Gazdikeresők
  Elveszett-talált
  Ivartalanítás
 
  KIÁLLÍTÁSOK
  Eredmények
  Naptár
  Tudnivalók
  Fotóalbum
  Egyéb események
 
  EGYEBEK
  Linkek
  Vendégkönyv
  Impresszum
 

 

 

A TIBETI TERRIER ÁPOLÁSA, GONDOZÁSA  
TARTALOM    (kattintson az elolvasni kívánt rész címére)  

 
 
   
TÁPLÁLÁS  

 

Ebben a témakörben nagyon megoszlanak a vélemények, mind a táplálás jellegét, mind az élelem összetételét illetően. Sok tudományos alátámasztás lát napvilágot, amit egy hónap múlva megcáfol egy másik. Megpróbáljuk a különböző lehetőségeket felvázolni, de ezek csak iránymutatók, bár jellemzően valós tapasztalatokon alapszanak.
Talán furcsa módszernek tűnik, de kutyánk székletének nem túl beható vizsgálatával kaphatunk némi infomációt arról, hogy helyesen tápláljuk-e kedvencünket. Az egészséges, megfelelően táplált kutya egyszer-kétszer végzi el nagydolgát naponta. Az eredmény nem híg, nem koppan, színe olyan amilyennek már gyermekként megtanultuk: barna :) A tápokban, jutalomfalatokban található (kutyánk számára teljesen felesleges) szinezékek a székletet is elszínezhetik. Amennyiben a kupac vöröses, zöldes, sárgás vagy egyéb nem természetes színben pomázik, váltsunk tápot. Ha állaga rendszeresen eltér a normálistól, de kutyánk egyébként egészséges, szintén lépjünk túl az éppen kipróbált eledelen.

A kölyök tibeti terriert eleinte 3-4-szer etessük naponta, egyenlő részre elosztva eledelét. Fél éves kor körül átállhatunk a napi 2-szeri, 1 éves kor körül a napi 1-szeri etetésre. A tápokon feltüntetik az ajánlott napi adagot. Mindig ezt az adagot osszuk a kívánt részre, tehát, ha egy eledelből az ajánlott napi adag 250 gr. akkor napi kétszeri etetés esetén 125-125 grammot kapjon a kutya, ne kétszer 250 grammot! Az ajánlott adagtól természetesen el lehet térni, minden kutya tápanyagigénye más, kedvencünk kondicióján láthatjuk, hogy sok, kevés vagy optimális mennyiségű a kapott eledel. Ha bizonytalanok vagyunk, kérdezzük meg állatorvosunkat, hogy szerinte megfelelő-e a kutya súlya, csökkentsük, növeljük-e az adagot. Ha kutyánkat jutalomfalattal tanítjuk, vagy azzal kedveskedünk neki, azt is számoljuk bele a napi adagba!

 
Bármivel is etetjük kutyánkat, friss ivóvíz mindig legyen számára elérhető helyen!  
   

Tápok - száraz

Rengeteg különböző minőségű, összetételű, specifikációjú táp létezik. Nem javasoljuk a hypermarketekben kapható, agyonreklámozott, "olcsó" tápok etetését, mivel ezek összetétele nem biztos, hogy megfelelő, általában csak kis mértékben tartalmaznak értékes alapanyagokat és inkább különböző adalékanyagokkal, melléktermékekkel dúsítottak. A minőségi tápokat állatfelszerelés üzletekben, állatorvosoknál vásárolhatjuk meg, de az interneten is megrendelhetők. A minőségi, teljesértékű száraztápok mellé semmilyen kiegészítőt nem kell adnunk. Sok féle ízben kaphatók, a különböző fajtájú és korú kutyáknak más-más összetétellel. A tibeti terrier közepes méretű kutyafajta (felnőttkori testsúlya 8-12 kg) általában a MEDIUM tápok számára a megfelelőek. (eltérő megnevezése is lehet, a zsákon mindig feltüntetik a felnőttkori (!) testsúlyt). A kor szerinti bontás jellemzően a következő: Puppy (kölyök, kb 1/2-1 éves korig), Adult (felnőtt 1 éves kortól) és Senior (idős 7-8 éves kor felett). A fél évesnél idősebb, fogváltott tibeti terriert már nyugodtan etethetjük felnőtt táppal.

Tápok - konzerv

A kutyák általában szeretik a különböző ízesítésű szaftos falatkákat, de egy hosszúszőrű kutyának nem éppen ideálisak. Összekeni, elszínezi a pofa szőrzetét. Ez az elszíneződés nem éppen esztétikus, eltávolítása gyakran nehéz vagy nem is lehetséges. Nagy százalékban (kb 80%) vizet tartalmaznak. Konzerv tápokból szintén kaphatók minőségi és kevésbé jó minőségűek. Ha mégis a konzerv eledel mellett döntünk, ebből is a jó minőségűt válasszuk!

Egyéb táplálékok

Tibeti terrierünk etetését megoldhatjuk másképp is, mint kész tápokkal vagy ki is válthatjuk néha a tápot saját készítésű eledellel. Megfelelő táplálékok a különböző állati eredetű csontos húsok, zöldségekkel, rizzsel kiegészítve. Adhatunk csirke- kacsa-, pulykafarhátat vagy nyakat, lehetőleg forrázva és nem főzve, mert a főtt csontok székrekedést okozhatnak. Az általánosan elfogadott arány 70% hús, 30% egyéb eredetű (zöldség, rizs) táplálék. Egy felnőtt tibeti terriernek általában egy csirkefarhát a napi adag párolt zöldséggel kiegészítve. Disznóhúst soha ne adjunk nyersen vagy forrázva a kutyának, kizárólag jól átfőzve, de inkább kerüljük a disznóhússal való etetést. Kaphatnak a kutyák nyers (kizárólag ellenőrzött helyről származó) tojást, csirke vagy marha májat is. Ezekkel rendszeresen, de nem túl gyakran (max. heti egy-két alkalommal) egészíthetjük ki ételüket. A zöldségeket ha nyersen adjuk akkor reszeljük le, ha feldarabolva akkor kicsit pároljuk meg. Szinte minden zöldség megfelelő, a kelfélékkel óvatosabban bánjunk, a vöröshagyma viszont tilos! A burgonyát megeszik a kutyák, de megemészteni, hasznosítani nem igazán tudják, így a táplálásban nem kap szerepet. A szálkamentes, filézett hal is egészséges, párolva és nyersen is adhatjuk, de ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a hal gyorsan romló étel, kizárólag friss halat adjunk a kutyának! (ez persze nem azt jelenti, hogy a csirkehúst adhatjuk buggyantan.. ) A forrázott, főtt ételeket nem szükséges fűszerezni, sózni, maguk az ételek tartalmazzák a kutya számára szükséges só mennyiséget. A húsfélék mindig emberi fogyasztásra alkalmasak legyenek, kizárólag olyan húst adjunk a kutyának, amit magunknak is elkészítenénk!

A tibeti terrierek nagy része imádja a gyümölcsöket, a nagy mennyiségű szőlő ugyan okozhat mérgezéses tüneteket, de egyébként bátran adjunk kutyánknak különböző nyers gyümölcsöket. Szeretik az almát, körtét, dinnyét, szőlőt, málnát, epret, csonthéjas gyümölcsöket (ezek kalóriatartalma általában magas, ezt vegyük figyelembe). Természetesen az étkezéseket ne gyümölcsökkel oldjuk meg, ezek inkább csak nasik, kész jutalomfalatok helyett ideálisak. Sok kutya összeszedi a kertben lehulott gyümölcsöt, legeli azokról az ágakról, amit elér, ha permetezzük gyümölcsfáinkat akkor ezt ne engedjük vagy tekintsünk el a permetezéstől. A fáról lepotyogott, erjedt gyümölcsök hasmenést okozhatnak. A piacon, üzletben vásárolt gyümölcsöt mossuk meg mielőtt kutyánknak adjuk.

Tejtermékek

A kutyák kaphatnak tejet, sajtot, kefírt, tejfölt, túrót. A tej okozhat hasmenést, ebben az esetben mindenképpen hagyjuk ki a kutya étrendjéből, amennyiben nem okoz problémát nyugodtan adhatunk tehén- illetve kecsketejet is. Az élőflórás (pl. kaukázusi) kefír egészséges, az emésztést érintő betegségekkor alkalmazott diéta szerves része.

Tiltott ételek

Soha ne adjunk a kutyának csokoládét, egyéb édességet! A csokoládé mérgező a kutya számára! Az egyéb cukros édességekre is könnyen rákap a kutya, elhízik, ami nagyon sok betegség forrása lehet és fogait is gyorsan tönkreteszi. Ha mindenképpen étellel akarunk kutyánknak kedveskedni, akkor inkább nyers zöldséget-gyümölcsöt adjunk, de egy közös játéknak, simogatásnak is éppúgy örül, ne a hasán keresztül próbáljunk eljutni kutyánk szívéhez!

A szőlő és a vöröshagyma is mérgező, szőlőt csak kis mennyiségben adjunk, a vöröshagymát teljesen hagyjuk ki kutyánk étrendjéből.

 

 

Tibeti Terrier Portál :: Minden jog fenntartva! :: babyboo 2006-2009