Tibeti Terrier Portál - Tibetan Terrier Portal - All about the tibetan terrier
 
Tibeti Terrier Portál   www.tibeti-terrier.hu     E-mail: info@tibeti-terrier.hu  
 
  English version    
  Hírek
   
  TIBETI TERRIER
  Standard
  Eredet, jellem
  Kiskutya vásárlás
  Gondozás
  Cikkek
  Fotóalbum
 
  TENYÉSZTÉS
  Tenyésztők
  Eladó kiskutyák
  Fedezőkanok
  Öröklődő betegségek
 
  FAJTAMENTÉS
  Tudnivalók
  Gazdikeresők
  Elveszett-talált
  Ivartalanítás
 
  KIÁLLÍTÁSOK
  Eredmények
  Naptár
  Tudnivalók
  Fotóalbum
  Egyéb események
 
  EGYEBEK
  Linkek
  Vendégkönyv
  Impresszum
 

 

 

A TIBETI TERRIER JELLEME  
EGY BÖLCS BOHÓC..  

 

Két szóban talán úgy lehetne jellemezni a fajtát: bölcs bohóc. Bölcsessége hozzásegíti a konfliktusmentes élethez, a gazdival való legtökéletesebb kapcsolat kialakításához, bohókás természete feledteti velünk búnkat-bánatunkat, színt és vidámságot hoz hétköznapjainkba. A tibeti terriernek határozott helye van a családban, sokszor szavazati joggal :) Véleményét nem hagyhatjuk figyelmen kívül  mert érzékeny lelkét sérthetjük meg vele. Mielőtt magunkhoz vennénk egy kutyát meg kell értenünk, mostantól minden megváltozik. A kutya nem egy pár hónapra szóló móka, hanem egy (kutya) életre szóló kötelezettség és boldogság. A tibeti terrier a legtöbb fajtánál jobban kötődik az emberhez, emiatt nehezen tűri a magányt, nem lehet 8-10 órára egyedül hagyni.  Ez a fokozott ragaszkodás teszi annyira szerethetővé, emberközelivé a fajtát, ennek révén alakulhat ki az a bensőséges, nagyon szoros kapcsolat a tibeti terrier és a gazdája közt ami sok más fajtánál nem jellemző. Nagyon sok TT tulajdonos - itt jegyzem meg a TT-t nem lehet csak úgy birtokolni, a tulajdonos kifejezés csak elviekben használható - magával viszi munkhelyére kis barátját, de sajnos ez nem mindenki számára megoldható.

A tibeti terrier nagyon intelligens fajta. Gyorsan tanul, bár előfordul, hogy  felülbírálja döntésünket ami nem makacsságából, hanem bölcsességéből fakad. Hibás döntéseket szinte sosem hoz, hamar feltalálja magát ismeretlen helyzetekben, bár vannak kevésbé merész egyedek is, ők a gazdit hívják ilyenkor segítségül. Remek társ kirándulásokhoz, túrázáshoz. Mozgékony, játékos természeténél fogva kifejezetten alkalmas agilityre. Örömmel részt vesz minden mókában amit az ember kitalál, számára legfontosabb a gazdával való együttlét. Az idegenekkel szemben eleinte lehet tartózkodó, de gyorsan szívébe zárja az arra érdemeseket. Más kutyákkal való viszonya nagyban függ a kölyökkori helyes szocializációtól. Itt is inkább a kezdeti tartózkodás a jellemző, de hamar megtalálja a számára legmegfelelőbb játszótársat. Házőrzésre alkalmatlan, viszont kiváló jelzőkutya.

A gyerekeket szereti, remek pajtások lehetnek, de ügyelni kell, hogy kölyökkorban ne érje semmilyen atrocitás kisgyerek részéről mert emiatt elfordulhat a gyerekektől. Soha, semmilyen körülmények között ne hagyjunk  magára kisgyereket kutyával!

Lakásban és kertben egyaránt tarható, de a kertben tartott egyedeket se zárjuk ki életünkből (házunkból) a fent említett erős kötődés miatt. Mozgásigénye közepes, könnyű megfuttatni, szívesen labdázik, kergetőzik a kutyatársakkal. A vizet nem különösebben kedveli, kevés az úszni szerető TT, de persze kivételek mindig akadnak. Igazi formáját télen, nagy hóban hozza. Imád a friss porhóban bohóckodni, hemperegni, ez  még bundájának is jót tesz. A nyári hőséget nehezen viseli, ilyenkor ne erőltessük a nagy túrákat, inkább csak rövid sétákat tegyünk, ha lehet árnyékban.

Közepes (inkább kicsi) termetének és kiváló alkalmazkodóképességének köszönhetően bátran magunkkal vihetjük a nyaralásra. Külföldön (itthon is egyre inkább) rengeteg helyen beengedik a kutyákat, cicákat a szállodákba, kempingekbe, éttermekbe. Ha tehetjük ne hagyjuk magára egy-két hétre egy idegen panzióban vagy egy számára nem olyan fontos ismerősnél. Őt mint teljesjogú családtagot megilleti a nyaralás, ugyanolyan élmény számára is egy rövidke időre kizökkenni a hétköznapokból, új, izgalmas helyeket felfedezni, de ami a legfontosabb: most is a gazdi mellett lenni.

Aki a tibeti terriert választja, egy  kedves, intelligens, hatalmas szívű és lelkű, hűséges társat szerez hosszú évekre. Vele kell lennünk jóban-rosszban és ő is osztozni fog velünk örömünkben-bánatunkban. Soha ne éljünk vissza bizalmával, hanem becsüljük meg azt! Legyünk büszkék rá, hogy egy ilyen csodálatos barát szeretetét élvezhetjük!

Kócsi Tünde - babyboo - 2005

 
   

 

Tibeti Terrier Portál :: Minden jog fenntartva! :: babyboo 2006-2009