Tibeti Terrier Portál - Tibetan Terrier Portal - All about the tibetan terrier
 
Tibeti Terrier Portál   www.tibeti-terrier.hu     E-mail: info@tibeti-terrier.hu  
 
  English version    
  Hírek
   
  TIBETI TERRIER
  Standard
  Eredet, jellem
  Kiskutya vásárlás
  Gondozás
  Cikkek
  Fotóalbum
 
  TENYÉSZTÉS
  Tenyésztők
  Eladó kiskutyák
  Fedezőkanok
  Öröklődő betegségek
 
  FAJTAMENTÉS
  Tudnivalók
  Gazdikeresők
  Elveszett-talált
  Ivartalanítás
 
  KIÁLLÍTÁSOK
  Eredmények
  Naptár
  Tudnivalók
  Fotóalbum
  Egyéb események
 
  EGYEBEK
  Linkek
  Vendégkönyv
  Impresszum
 

 

 

A TIBETI TERRIER ÖRÖKLŐDŐ BETEGSÉGEI  
INFO  

 

A tibeti terrier a szerencsésebb fajták közé tartozik. Általában hosszú életű (12-15 év), jellemzően egészséges fajta, de természetesen nála is előfordulnak öröklődő betegségek. Sajnos hazánkban is jelen vannak ezek a problémák, de sok más "agyonszaporított", divatos fajtához képest, még nem terjedtek el visszafordíthatatlan mértékben. A tenyésztésbe vont kutyákon elvégzett egészségügyi szűrések nagyon fontosak ahhoz, hogy ez az állapot fenntartható legyen. Akár egyetlen tenyésztésbe vont beteg (vagy hordozó) kutya is óriási károkat okozhat az állománynak, a fajtának és természetesen azoknak a gazdiknak, akiknek szembe kell nézniük egy ilyen betegséggel járó lelki, anyagi megterheléssel. Ezért mind a tenyésztőkön, mind a kiskutyát vásárlókon nagy a felelősség. Győződjünk meg róla, hogy leendő kedvencünk szüleinél elvégezték ezeket a vizsgálatokat és eredményük negatív. Ha a tenyésztő nem tudja/akarja bemutatni az igazolásokat, bármilyen édesek is a kiskutyák (mindig azok!) keressünk egy felelőségteljesebb tenyésztőt. A kicsik nála is édesek, és sokkal inkább lehetünk biztosak abban, hogy az elkövetkezendő 10-15 évben egy egészséges, vidám tibeti terrier szerez nekünk örömteli mindennapokat.

A betegség jellemzőinek megtekintéséhez kattintson a nevére!

 
   
   
MOZGÁSSZERVI BETEGSÉGEK ÉRZÉKSZERVI BETEGSÉGEK


 • Térdkalács-ficam (Patella Luxatio - PL)
 • Csípőizületi diszplázia (Hip Dysplasia - HD)
 • Látóideg-hártya sorvadás (Progressive Retinal Atrophy - PRA)
 • Katarakta, szürkehályog (Cataract)
 • Szemlencse-ficam ( Lens-Luxatio - LL)
 • Veleszületett süketség (Congenital Deafness)
 •    
   
   
  TÉRDKALÁCS-FICAM (Patella Luxatio)  

   

  A patella luxatio azaz térdkalács-ficam elsősorban a kistestű kutyákat súlytja. Az eddigi tapasztalatok alapján kizárólag öröklődésre vezethető vissza kialakulása. Fájdalmas betegség, mely korlátozza a kutyát a mozgásban. Egészséges kutya esetében a térdkalács megfelelő stabilitással illeszkedik a combcsont vájatába. Amennyiben a vájat mélysége nem megfelelő vagy a combcsont és a sípcsont egymáshoz képest a normálistól eltérően helyezkedik el, a térdkalács kimozdulhat a vájatból. A közepes patella luxatio jellemző tünete az időszakos sántaság, futás közben a kutya fel-felkapja hátsó lábát, mintha belelépett volna valamibe. Ilyenkor a térdkalács elmozdul normál helyzetéből akár be is ékelődhet. A patella luxatioban szenvedő egyedeknél gyakran fordul elő ínszalagszakadás is, mivel a szalagok az átlagosnál jóval nagyobb megterhelésnek vannak kitéve. A patella luxatio műtéttel jól korrigálható, de előfordulhat, hogy kiújul. A betegségnek 4 fokozatát különböztetik meg, az enyhétől a nagyon súlyosig.

  1, enyhe: a térdkalács csak kézzel kimozdítható, mozgásban a helyén marad. A külső ráhatás megszűntével helyzete magától visszaáll.

  2, közepes: A ficamodás járás, futás közben is előfordul, továbbjáráskor visszafordul vagy kézzel könnyen visszahelyezhető a térdkalács a vápába.

  3, súlyos: A térdkalács gyakran kificamodik, kézzel visszaállítható, de hamarosan újra elmozdul.

  4, nagyon súlyos: a patella állandó ficamodott helyzetben van. Kézzel nem állítható vissza normál helyzetbe, műtét szükséges.

  Enyhe fokozat - és természetesen mentesség - esetén a kutya tenyészthető, a másik három, súlyosabb fokozat esetében a kutyát ki kell zárni a tenyésztésből!

   
     

   

  Tibeti Terrier Portál :: Minden jog fenntartva! :: babyboo 2006-2009