Tibeti Terrier Portál - Tibetan Terrier Portal - All about the tibetan terrier
 
Tibeti Terrier Portál   www.tibeti-terrier.hu     E-mail: info@tibeti-terrier.hu  
 
  English version    
  Hírek
   
  TIBETI TERRIER
  Standard
  Eredet, jellem
  Kiskutya vásárlás
  Gondozás
  Cikkek
  Fotóalbum
 
  TENYÉSZTÉS
  Tenyésztők
  Eladó kiskutyák
  Fedezőkanok
  Öröklődő betegségek
 
  FAJTAMENTÉS
  Tudnivalók
  Gazdikeresők
  Elveszett-talált
  Ivartalanítás
 
  KIÁLLÍTÁSOK
  Eredmények
  Naptár
  Tudnivalók
  Fotóalbum
  Egyéb események
 
  EGYEBEK
  Linkek
  Vendégkönyv
  Impresszum
 

 

 

A TIBETI TERRIER ÁPOLÁSA, GONDOZÁSA  
TARTALOM    (kattintson az elolvasni kívánt rész címére)  

 
 
   
MIRE FIGYELJÜNK MÉG?  

 

MANCSOK: Ha nem visszük kutyánkat kozmetikushoz, egyéb teendők is várnak ránk. A tibetire jellemző a talppárnák között "burjánzó" szőr, ezt nyírjuk ki, ezzel elkerülhetjük télen a hó, jég, nyáron a toklász okozta kellemetlenségeket. Télen ha sózott, latyakos helyen sétáltatjuk a kutyát, érdemes séta előtt valamilyen bőrvédő (pl. glicerines) krémmel bekenni a talpait, hogy ne marja ki a só.

KAROM: A kutya karmait sok egyednél ugyanúgy vágni kell, mint az ember körmét. Ennek gyakorisága változó, egyedenként is eltérő lehet és függ attól is, mennyire tudja koptatni a karmait a kutya pl. séta közben. Érdemes jó minőségű karomvágót beszerezni, több típus is létezik, a legelterjedtebb az ún. guillotine. Ha fehér a karom jól láthatjuk a rózsaszín élő részt, az alatt kell levágni a karmot, ügyelve, hogy a rózsaszín részbe nehogy belevágjunk. Ha fekete, inkább gyakrabban de csak egész picit csípjünk le a karom végéből, nehogy megsértsük a kutyát.

FÜLEK: Ahol szintén sok szőr nőhet, az kutyánk fülének belseje. A túl sok szőr megakadályozza a fül természetes tisztulását, a fülzsír összegyűlik a szőrön, gyulladást, kellemetlen szagot okozva, jó táptalajt biztosítva különböző fertőzéseknek ezzel. Ezt a fülszőrt érdemes eltávolítani, tompavégű csipesszel, érfogóval ki lehet tépkedni. Nem kellemes a kutya számára, de ha határozottan és gyorsan csináljuk nem is fájdalmas. Emellett ajánlott valamilyen fültisztító folyadék használata. Ezeket általában csak belecsöpögtetjük a kutya fülébe, kicsit megmasszírozzuk és hagyjuk, hogy a felesleget a kutya kirázza. Mind a karomvágásban, mind a fülszőr eltávolításában segítségünre lehet a kozmetikus vagy állatorvos, bátran kérjük meg, mutassa meg hogyan kell, hogy mi is elvégezhessük ezeket otthon.

SZEMEK: Minden nap távolítsuk el a csipát a kutya szeméből egy puha, nem szöszölő zsebkendő segítségével, ha ezt nem felejtjük el, egyéb teendőnk nincs is.

FOGAK: Kedvencünk fogait is ellenőriztessük állatorvossal, egyre gyakoribb jelenség kutyáknál a fogkő. Ezt el tudják távolítani bódításban lézer segítségével, vagy ha még nem olyan vészes egy erre alkalmas eszközzel lepattintják. A fogkő kialakulását megelőzhetjük vagy lassíthatjuk fogtisztító csont (pl. Rask) és nyers ropogós zöldség, gyümölcs (sárgarépa, alma, körte) etetésével, de már léteznek kifejezetten fogtisztitó tápok is.

BŰZMIRIGYEK: A bűzmirigyek ürítését szintén elvégezhetjük magunk, kérjük meg állatorvosunkat vagy kutyakozmetikusunkat, hogy mutassa meg hogyan kell. Ha nem fűlik hozzá a fogunk elég, ha minden oltáskor ellenőriztetjük az állatorvossal, amennyiben szükséges ő kinyomja a bűzmirigyeket. (Normál esetben ez az oltás előtti vizsgálat része, ha magától mégsem tenné az orvos , kérjük meg mert az ürítetlen bűzmirigy komoly problémákhoz vezethet..)

ÉLŐSKÖDŐK, TOKLÁSZ: Nyáron minden séta után (hosszú kirándulás esetén közben is) alaposan nézzük át a kutyát, hogy nincs-e a szőrében toklász. Ez az apró, de veszélyes ellenség nagyon gyorsan befúródik kedvencünk bőre alá mindenféle galibát okozva ezzel. Különösen figyeljünk az ujjak közötti részre és a fülekre. Az élősködők ellen ma már sokféleképpen védekezhetünk. Léteznek bolhanyakörvek (pl. Bolfo, Kiltix) melyek  hatékonyan távol tartják az élősködőket, de nem feltétlenül tesznek jót tibetink nyakszőrének. Jobbak a lapockára csepegtetendő ún. spot-on és spray változatban kapható szerek (pl. Frontline, Exspot, Advantix). A kullancsok nagy arányú fertőzöttsége és az általuk terjesztett betegségek (Lyme-kór, Babesiosis) veszélyessége miatt, mindenképpen használjunk valamilyen kullancsriasztó vagy -írtó szert! Ha családi házban élünk, érdemes a kertet is permetezni, ma már léteznek kifejezetten erre a célra kifejlesztett permetszerek.

 

 

Tibeti Terrier Portál :: Minden jog fenntartva! :: babyboo 2006-2009